Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stille Week Diensten: maandag 11 april

april 11 .19:30 - 20:15

Gratis

Dit jaar hopen we tijdens de Stille Week weer diensten in de Petruskerk te houden. Als vanouds: op maandag-, dinsdag- en woensdagavond vanaf 19:30 een avondgebed.

Op Witte Donderdag vieren we de maaltijd des Heren, ’s middags op Rehoboth en ’s avonds in de kerk. Mocht u ’s avonds niet kunnen bent u ’s middags van harte welkom. Ook zijn er diensten op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.

Zondag vieren we Pasen en medewerking wordt daarbij o.a. verleend door een koperensemble samengesteld uit de CMH (christelijke muziekvereniging Hattem).Achtergrondinformatie bij de avondgebeden (vespers) uit het materiaal van Steunpunt Liturgie dat we dit jaar als handleiding gebruiken. Deze avondgebeden, voor de Stille Week dragen er aan bij om deze Stille Week ook werkelijk in stilte door te brengen.

In deze vespers gebeurt dat vanuit Jezus’ uitspraak: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven’. Jezus zegt deze woorden als antwoord op een vraag van een van zijn leerlingen. Hij heeft hen verteld dat Hij weg zal gaan, maar dat ze ook weer bij elkaar zullen zijn. Vertel ons dan wel waar we naartoe moeten en hoe we daar kunnen komen, reageert een van de leerlingen daarop. Jezus’ antwoord is: Ik ben de weg… Veel om bij stil te staan, om over na te denken, om bij te verwijlen. Zeker bij een uitspraak die zo bekend is dat we dat we er niet echt meer bij stil staan. De liturgie van het getijdengebed in de avond, de vesper, is bij uitstek geschikt om deze woorden opnieuw te overdenken en binnen te laten komen.

Het is een vorm die verstilling mogelijk maakt, en die zo een bron is voor meditatie, gebed en inkeer.
Kenmerk van deze diensten is hun geheimenisvolle karakter. Er is geen aankondiging van de onderdelen, geen uitleg, geen uitbundigheid. Alles wat overbodig is, is onnodig. Verstilling en verdieping zijn de kernwoorden. Dit alles werkt door in de vormgeving van de ruimte en de afzonderlijke stappen van de liturgie.

Vespers
Wat zijn vespers eigenlijk? Vespers maken deel uit van de dagelijkse gebedsdiensten zoals ze in kloosters plaatsvinden. Het gaat om de gebedsdienst aan het einde van de werkdag (eind van de middag of begin van de avond). Vespers en de andere getijdendiensten (zo worden deze diensten ook genoemd), hebben een eigen structuur. Daarbinnen zijn drie hoofdonderdelen: psalmgebed, schriftlezingen en gebeden.

 

Gegevens

Datum:
april 11
Tijd:
19:30 - 20:15
Kosten:
Gratis

Locatie

Petruskerk
Kwartelweg 9
Wapenveld,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top